Skip to main content

Don Braad vindt het belangrijk dat iedereen kan sporten, ongeacht leeftijd en bestedingsmogelijkheden. Daarom kun je bij Sportief Wandelgroep Zoetermeer voor € 1,- per keer meedoen. Wekelijks gaan de 300 leden in groepen de Zoetermeerse paden op en lanen in. De beweegroute is een mooie aanvulling op zijn wandelprogramma. Als vriend van Club Entree is Don bij de ontwikkeling van de route betrokken.

Don is altijd sportfanaat geweest. Als je hem zocht, was hij op de sportvelden te vinden. Hij speelde voetbal, deed aan atletiek, liep marathons en is trainer. Totdat zijn knieën het begaven. Vanaf dat moment zocht Don het in een iets knievriendelijker hoek, hij ging wandelen. “Eerst trainde ik mensen voor marathons en later voor de Nijmeegse 4-daagse.” Dat wandelen beviel Don wel. Daarom startte hij in 2008 zijn eigen wandelvereniging. “Ik begon met 14 leden in 2008. Inmiddels is het een serieuze wandelgroep geworden met vier trainingen in de week. En nog altijd met de Nijmeegse 4-daagse als doelstelling.”

Sportief én sociaal

Na een wandeling is er tijd voor een kopje koffie en een praatje. “Het mes snijdt aan twee kanten; we zijn lekker sportief bezig én het is goed om eenzaamheid tegen te gaan. De wandelgroep is er bijvoorbeeld ook om mensen uit de kleurenwijk met elkaar te verbinden. Niet voor niks zijn wij genomineerd tot de meest maatschappelijke sportgroep van de gemeente Zoetermeer.” En zo zit Don in diverse commissies die zich ontfermen over eenzaamheid en voeding voor oudere mensen. Daarnaast is hij ambassadeur en opleider voor trainers voor de KWbN en voorzitter van wijkcentrum De Vlieger.

Beweegroute

Toen Nina Timmermans Don vroeg of hij mee wilde denken over een beweegroute die Entree, Driemanspolder en Meerzicht met elkaar verbindt, was hij direct enthousiast. Het past goed binnen zijn motto om mensen met elkaar te verbinden en sportief bezig te zijn tegen zo laag mogelijke kosten. “Met een klein ommetje kan ik er met mijn groep gebruik van maken voor de warming-up en trainingen. Tussendoor maken we een wandeling van 5 of 6 kilometer, om de beweegroute bij terugkomst weer te gebruiken voor de cooling-down.”
Een volgende stap zou een soort ‘ wijkcentrum’ in Club Entree kunnen zijn. “Zo kunnen mensen meedenken met de ontwikkeling van de wijk, ook uit mijn sportgroep. Het is belangrijk om mensen uit verschillende hoeken mee te laten praten, zij weten vaak veel meer dan we denken.”
In zijn privéleven is Don ook heel actief. “Met mijn kleinkinderen Sanne, Lars en Jase gaat ik mee naar gym, korfbal en zwemmen. En als ze opa op straat zien lopen in het groene shirtje van de wandelgroep, roepen ze: “Later als we groot zijn, gaan we ook meewandelen!”

Nieuwsgierig naar Club Entree? We informeren je graag. Stuur een mail naar entree@zoetermeer.nl of kom langs op Boerhaavelaan 33. Kijk voor de openingstijden in de Agenda van Club Entree.