Skip to main content

De meeste ouders, grootouders en verzorgenden staan niet te springen als hun kind achter de computer of game consol kruipt. Onterecht, vindt Gil Lieveld, oprichter en directeur van A One Man Army Esports. “Er heersen vaak onterechte vooroordelen rondom gamen. Dat het slecht voor je is en het een gezonde ontwikkeling belemmert”. Maar Gil kent als geen ander de voordelen van gamen. We leggen zes gaming clichés aan hem voor.

1. Gamen is ongezond

Die link wordt vaak gelegd omdat je niet lichamelijk actief bent zoals bij sporten als voetbal, tennis of karate. Gamen is een denksport, net zoals schaken, dammen en poker. En denksport of niet, een goede fysieke en mentale conditie is cruciaal om goed te kunnen presteren. Toch wordt er veel gespeculeerd over de nadelen van gamen, bijvoorbeeld dat mensen in een isolement terecht komen. De vraag is of dit door gamen komt , of dat jongeren problemen hebben en hun uitvlucht in gamen zoeken. Dat was namelijk bij mij aan de hand. Ik werd vroeger veel gepest. Als ik thuiskwam, ging ik gamen. Daar was ik de held. En ja, er was veel kwaad in het spel maar dat kon ik bestrijden. Ik voelde me erdoor gesterkt en zelfverzekerd.

2. Gamen is voor jongens

Gamen is voor mensen! 35 tot 40% van de gamers is vrouw. Toch zien we in de wereldtop voornamelijk mannelijke gamers. Dat wil niet zeggen dat vrouwen minder goed zijn in gamen. Vrouwen kiezen vergeleken met mannen vaker voor niet-competitieve games en die speel je niet op topniveau.

3. Gamen is slecht voor de sociale vaardigheden

Gamen is juist goed voor de sociale vaardigheden. De meeste games zijn tegenwoordig online. Dit betekent dat je met al je medespelers ‘connected’ bent. Ook al zit je alleen op een kamer, je bent continu in contact met elkaar. Daar heb ik een hechte internationale vriendenkring aan overgehouden; uit Zweden, Amerika, Japan en Korea.

4. Gamen is verslavend

Gamen is een vorm van ontspanning. Het gevoel van die ontspanning kan verslavend werken. Als je verslavingsgevoelig bent, dat kun je je sneller verliezen in het gamen. Het is belangrijk om dat voor ogen te houden. Maar gamen op zich is niet verslavend.

5. Gewelddadige games maken kinderen gewelddadig

Dat is veel tekort door de bocht. Een gewelddadig spel kan triggeren als je gewelddadig bent. De onderliggende vraag is waarom je gewelddadig bent. Daar is vaak iets vervelends aan vooraf gegaan, wat afgereageerd kan worden tijdens het gamen. Daarom is de begeleiding van ouders bij jongere kinderen zo belangrijk. Zij moeten hun kind beschermen, en leren hoe ze met woede om kunnen gaan.

6. Gamen is geen sport

Volgens de overheid wel hoor, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel categoriseren Esports onder denksport. Bovendien moet er net als bij schaken, dammen, bridgen en pokeren veel geoefend worden om op topniveau te komen. Dat zien we vooral terug in de hersenactiviteit en hand-oogcombinatie. Uit metingen blijkt dat pro-gamers een verbeterde hersenactiviteit hebben.

Entree the World of Esports

Om iedereen te laten zien wat de voordelen, kansen en toekomstperspectieven zijn van gamen organiseert Gil met de steun van andere organisaties op 11 en 12 februari ‘Entree, the World of Esports’.

Een weekend lang zijn er in Club Entree gratis workshops, ontmoetingen en wedstrijden. Inschrijven voor een wedstrijd kan bij binnenkomst.

 

Entree, the World of Esports wordt georganiseerd door AOMA Esports, Club Entree en Kantjeboord Lifestyle.