Skip to main content

Bij Club Entree bouwen bewoners, buren, verenigingen en ondernemers mee aan de nieuwe stadswijk. Erica Wouterloot vertegenwoordigt de Toegankelijkheidsraad en is Vriend van de Club. Zij werkt mee aan de inclusieve beweegroute.

Erica woont in de wijk Buytenwegh, vlakbij de nieuwe stadswijk Entree. Of ze er straks veel komt, hangt af van hoe toegankelijk de wijk gebouwd wordt. Erica zit in een elektrische rolstoel en weet als geen ander hoe belangrijk een toegankelijke wijk is. Denk aan hellingen in plaats van drempels, of aan bredere doorgangen in de openbare ruimte. Maar ook duidelijke signing borden en goede verlichting voor mensen met een visuele beperking is belangrijk. Er zijn veel obstakels die een wijk ontoegankelijk maken. “Bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk is het goed om dat gelijk goed aan te pakken, dan hoeft er nooit iets aangepast te worden, legt Erica uit.” Dat scheelt veel geld en moeite.

Inclusieve beweegroute

Vanuit de Toegankelijkheidsraad werkt Erica mee aan een inclusieve beweegroute in het Entreegebied. Ze vindt het belangrijk om mensen aan te sporen tot bewegen. En dat iedereen mee kan doen, ongeacht leeftijd en beperking. “Gehandicapte kinderen moeten bijvoorbeeld ook met elkaar kunnen spelen. Nu zijn het nog uitzonderingsposities. Dus zijn we aan het nadenken over de mogelijkheden voor mensen in een rolstoel. Daar komt best wat bij kijken. Want naast de indeling van de beweegroute zelf, is het voor mensen met een lichamelijke beperking belangrijk dat er halverwege de route even gerust kan worden, en dat er een mogelijkheid is om naar het toilet te gaan.

Toegankelijkheidsraad

Ooit begon het met de jury toegankelijkheidsprijs Zoetermeer, maar inmiddels is de Toegankelijkheidsraad een officieel orgaan van de gemeente die gevraagd en ongevraagd advies kan geven. “Sindsdien hebben we veel meer impact. Zo zijn we betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe zwembad, dat nu toegankelijk is voor iedereen. Ook is er een Zoetermeerse standaard voor de afmeting van toiletten, ieder openbaar pand moet zich daaraan houden. En straks kunnen we de beweegroute aan het lijstje toevoegen!”

Nieuwsgierig naar Club Entree? We informeren je graag. Stuur een mail naar entree@zoetermeer.nl of kom langs op Boerhaavelaan 33. Kijk voor de openingstijden in de Agenda van Club Entree.

Nieuwsgierig naar Club Entree? We informeren je graag. Stuur een mail naar entree@zoetermeer.nl of kom langs op Boerhaavelaan 33. Kijk voor de openingstijden in de Agenda van Club Entree.