Skip to main content

Als jongerenwerker en talentontwikkelaar bij gro-up zet Shawn Jürsche zich in om jongeren te verbinden; met verschillende culturen, andere generaties of overige doelgroepen waar onbegrip is ontstaan door de verschillende beleefwerelden. Shawn is betrokken bij de activiteiten die rondom dit thema in Club Entree worden georganiseerd.

Zijn passie om met kwetsbare jongeren te werken begon in Rotterdam. “Maar ik wilde liever iets voor mijn eigen stad betekenen, dus werd ik jongerenwerker in Zoetermeer”, vertelt Shawn. “Sinds het begin van dit jaar richt ik me steeds meer op veiligheid, met name op jongeren die gevoelig zijn voor criminaliteit en geweldsdelicten.”

Toekomstperspectief

Als talentontwikkelaar is het zijn doel om jongeren te verbinden en samen talenten te ontdekken en ontwikkelen. “In sommige klassen zitten alleen nieuwe Nederlanders die de taal nog niet goed spreken. Door ze bij elkaar in de klas te houden, hebben ze helaas weinig contact met Zoetermeerse jongeren. Ik breng ze samen! Ik ontwikkelde een thema waarbij ze op een gelijkwaardige manier met elkaar kunnen communiceren. Want zelfs zonder taalbarrière spreken jongerengroepen nou eenmaal niet graag met elkaar.”

Fotoworkshops

Zo organiseerde hij fotoworkshops, want beelden spreken meer dan woorden. Acht weken lang werken jongeren uit verschillende groepen met elkaar samen, en wat blijkt? Ze hebben heel veel overeenkomsten. Volgens Shawn is dit een belangrijke ontwikkeling om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. “Het project stimuleert ze om in hun kracht te gaan staan en grenzen op te zoeken. Op 25 juni organiseren de deelnemers zelf een expositie in Club Entree om hun werk aan iedereen die geïnteresseerd is tentoon te stellen.”

Begrip voor elkaars beleefwereld

“Ik hoop dat er veel Zoetermeerders op de exposite af komen, uit alle generaties. Het is er juist voor bedoeld om de deur te openen voor jongeren en de buitenwereld binnen te laten komen.” Jongerengroepen kunnen intimiderend zijn voor buitenstaanders. Hopelijk levert dit project wat meer begrip naar elkaar op, van alle kanten.

Dus ook al richt dit project zich op een kleine groep jongeren, het heeft een impact op iedereen die de tentoonstelling bezoekt. “Misschien kunnen we in een volgend project met duo’s werken, waarbij een oudere en een jongere persoon elkaar leren kennen. Er zijn veel meer mogelijkheden om de verbinding met elkaar op te zoeken.”