Skip to main content

Wie op bezoek komt in het atelier van kunstenaar Karel Lengkeek, ziet het unieke business centrum Unie op Bredewater 16 in Zoetermeer. Het gebouw hangt en staat vol met zijn prachtige kunstwerken. Van geometrische tekeningen tot objecten van perspex, kunststof en aluminium. Binnenkort een expositie in Club Entree?

De creatieve carrière van Karel Lengkeek begon in de jaren 60, met een tekening voor zijn vrouw. Er was direct veel animo voor. Dat gaf de doorslag om ermee verder te gaan, geïnspireerd door Escher en Mondriaan. In eerste instantie vanuit huis, totdat zijn huidige atelier in beeld kwam. “Nadat ik mijn werkzaamheden als opticien neerlegde en met pensioen ging, begon ik in dit pand als klusjesman. In ruil daarvoor kon ik gebruik maken van een kantoorruimte, die ik als atelier inrichtte. Daar heb ik alle ruimte om te experimenteren met materialen, wat ik altijd een belangrijk onderdeel van mijn kunstenaarschap heb gevonden.”

Netwerk van kunstenaars

Inmiddels heeft de Zoetermeerse kunstenaar heel wat werken uitgebracht. Alleen, maar ook in samenwerking met collega-kunstenaars en galeries. “Ik werk al jaren samen met kunstorganisatie Terra Art Projects, en met een kunsthuis in Israël.” Daarnaast zoeken kunstenaars in de buurt elkaar regelmatig op. Zo zit er een fotograaf in dit pand die prachtige foto’s maakt en graag met Karel wil samenwerken.”

Binding met Entree

De ruimte van Club Entree leent zich uitstekend voor exposities. “Daarom was ik blij verrast toen Nina Timmermans van Club Entree mij benaderde. Het lijkt me leuk om zo’n expositie te begeleiden, met mijn eigen werken én werken van kunstenaars uit mijn netwerk.” Karel werkt ook met plezier mee aan de stadsmaquette van Zoetermeer. “Ik ben wegen, huisjes en zelfs dit kantoorgebouw aan het uitsnijden, leuk om daarmee bezig te zijn, als voorproefje op onze nieuwe stadswijk.”

Nieuwsgierig naar Club Entree? We informeren je graag. Stuur een mail naar entree@zoetermeer.nl of kom langs op Boerhaavelaan 33. Kijk voor de openingstijden in de Agenda van Club Entree.