Skip to main content

151 jaar Hindostaanse migratie

Echo’s uit de geschiedenis: 151 jaar Hindostaanse migratie

Zaterdag 8 juni wordt in Zoetermeer de Hindostaanse migratie herdacht. 151 jaar geleden werden contractarbeiders geronseld in India, om op de Surinaamse plantages de plek in te nemen van de vrijgemaakte slaven. Het ILOZ organiseert samen met betrokken nazaten een bijzonder programma in Zoetermeer: herdenken en vieren. Let op! Aanmelden verplicht op www.iloz.org.

Een onderbelicht stuk Surinaamse geschiedenis onder Nederlandse vlag

Het programma vindt plaats in Club Entree, Boerhaavelaan 33 in Zoetermeer. De inloop is vanaf 14.30 uur. Toegang is vrij. Aanvang 15.00 uur. Er worden mooie presentaties verzorgd. Amar Soekhlal van het Sarnámihuis vertelt over de geschiedenis van de Hindostaanse immigranten die vanaf 1873 tot 1917 vanuit de toenmalige Brits Indië als contractarbeiders naar Suriname zijn verscheept. En ook over de zogenaamde “Calcuttabrieven”: de briefwisselingen tussen de contractarbeiders en hun achtergebleven families in India.

Feel the story met Angel Aruna

Angel Aruna weet als geen ander te raken met haar poëzie en de klassieke liederen. Haar muzikale optredens tijdens het middagprogramma wordt ondersteund met beeldmateriaal en aandacht voor de story van de contractarbeiders.

Hindoes, Moslims en Christenen

Op de schepen bevonden zich Hindoes, Moslims en Christenen. Deze gemeenschappen hebben ook hun eigen verhalen. De behoefte bestaat om deze ook op eigen wijze met het publiek te delen. Daarom zijn in het middagprogramma ook drie zogenaamde ‘erfgoedkamers’ opgenomen. Ook is er een prachtige expositie over het thema contractarbeid!

Hindostaans Buffet en avondprogramma

Een buffet – met traditionele Hindostaanse gerechten (ook vega en halal) – markeert de overgang tussen het middag- en het avondprogramma: van 18.00-19.00u.

Vanaf 19.15 uur start een prachtig avondprogramma, met Indiase klassieke dans door: Dansacademie Natraj met o.a. Kathak, Odissi, Bhavai en meer. Zang, dans en muziek door: Soender Sangeet Samaaj met o.a.; Nagara, Ahirwa Ke Naach, Birha, Baithak Gana en meer.

Meer informatie

Dit programma is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, en bijdragen van Fonds 1818 en Stichting Haella.
Voor meer informatie: ILOZ, Annie Bihari, tel. 06 2810 9832.

Datum

08 jun 2024
Verlopen!

Tijd

14:30 - 22:00

Locatie

Club Entree
Boerhaavelaan 33, Zoetermeer
Categorie