Skip to main content

Om Entree goed aan te sluiten op station Zoetermeer heeft de gemeente een bijdrage van 6 mln gekregen van de Rijksoverheid en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) om aan de noordzijde van de Mandelabrug een entreehal met een overdekte fietsenstalling te realiseren. Op het dak van deze hal komt een loop- en fietsroute naar de Mandelabrug en het station, met een gelijkvloerse aansluiting op de Afrikaweg. Hiermee worden Entree en Zoetermeer nog beter toegankelijk voor fietsers en reizigers met het openbaar vervoer. Goed nieuws voor Zoetermeer dus!

Zoetermeer wil ongeveer 4.500 woningen bouwen in Entree; een nieuwe stadswijk, centraal gelegen tussen binnenstad en station Zoetermeer. In Entree komt een groot percentage betaalbare woningen. Samen met het realiseren van andere projecten in de stad wil Zoetermeer hiermee de groei maken van 125.000 naar 150.000 inwoners. Om de stad voor al deze nieuwe bewoners bereikbaar te houden worden het openbaar vervoer en de fietsroutes verbeterd en aantrekkelijker gemaakt. Zo zal de Afrikaweg worden omgebouwd tot een stadsstraat met een aantrekkelijke fietsroute vanaf de binnenstad naar het station. Bij het station sluit deze aan op de Mandelabrug en kan men straks gebruik maken van de nieuwe fietsenstalling.

Naast de bijdrage aan het station is er bij het Rijk ook een aanvraag gedaan voor een Woningbouwimpuls subsidie. Dit is een subsidie voor gemeenten die het tekort aan betaalbare, geschikte woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen willen oplossen. In februari 2021 weten we of deze subsidie aan de gebiedsontwikkeling Entree wordt toegekend.

In totaal moet Zoetermeer de komende jaren 10.000 woningen bijbouwen. Op dit moment wordt onderzocht of dit verhoogd kan worden naar 16.000 woningen om de druk op de woningmarkt op te lossen.