Door toenemende verstedelijking wordt ruimte in de stad steeds schaarser. Vaak gaat dat ten koste van de biodiversiteit. Maar in de nieuwe stadswijk Entree is ruimte voor alle levensvormen. Ook voor de bij.
Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Omdat we biodiversiteit toejuichen in Entree, staan op de hoek van de parkeerplaats bij Panteia, op Bredewater 26, sinds kort twee bijenkasten. Een initiatief van imker Rob de Leeuw van Weenen. Maar wat maakt dit beestje zo interessant? “Ze zijn continu in de weer. Dat is boeiend om te zien én het levert veel op”, vertelt Rob. “Ze zorgen onder andere voor de bestuiving van planten en bloemen. Ons terrein is in één klap 20.000 gemotiveerde werkneemsters rijker!”
Tot vorige maand woonden de bijen in Goeree-Overflakkee. Volgens Rob is het goed om bijen af en toe te verhuizen. Door ze op verschillende plekken te zetten, kom je erachter waar ze het goed doen. Dat heeft voornamelijk te maken met wat er bloeit in de omgeving. In de buurt van een woonwijk zijn veel verschillende bloemen en planten, daar houden bijen van. “Op het platteland kan dat heel anders uitpakken”, legt Rob uit. “Door de monocultuur is er een deel van het jaar een overvloed aan bijvoorbeeld koolzaad. Zodra dat is uitgebloeid, is er niets meer.”
Elk seizoen komt met andere bij-vriendelijke bloemen en planten. Zo geeft de klimop veel honing in de herfst, één van de weinige bloeiende planten van het seizoen. Het voorjaar is populair vanwege de krokussen en de sneeuwvlokjes. Deze bloemen geven de bijen een kickstart na hun lange winterslaap. Rob: “Op dit moment bereiden de bijen zich voor op de winter. Naarmate de dagen kouder worden, zien we ze minder vliegen. Ze blijven in de kast, wachtend op het voorjaar met bloeiende planten en bloemen.”
Bewoners in de omgeving van de bijenkasten hoeven zich geen zorgen te maken. Bijen bevinden zich al snel een paar meter boven ons. Alleen tijdens het opstijgen en landen vliegen ze wat lager. Toch is het goed om voorzichtig te zijn want ze kunnen steken als ze zich bedreigd voelen. Dus iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen bij de bijenkasten, maar blijf op gepaste afstand als je geen beschermende kleding aanhebt.
De vraag is of de bijenkasten ook tijdens en na de bouwperiode in Entree blijven staan. Als het aan de gemeente Zoetermeer ligt wel. Bijen zijn straks niet meer weg te denken uit een natuurinclusieve stadswijk als Entree. Een bloementuin is volgens Rob de meest ideale plek voor bijen. Misschien een leuk initiatief als tijdelijke voorziening?