Skip to main content

Met de komst van de nieuwe stadswijk Entree krijgt ook het stationsgebied aan de noordzijde (stadskant) van de Nelson Mandelabrug een nieuw gezicht. Inmiddels ligt het voorlopig ontwerp voor een plintgebouw met een stationshal en fietsenstalling klaar. Ook ligt er een voorlopig ontwerp voor een fietsbrug vanaf de Afrikaweg naar het station. Inwoners kunnen reageren op de ontwerpen.

Waarom verandert het stationsgebied?

Entree zorgt voor een betere verbinding tussen het station en de binnenstad. Omdat het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer centraal staan, worden er meer reizigers verwacht. Daar horen een goed bereikbaar openbaar vervoerknooppunt en een aantrekkelijke toegang tot het station bij. De gehele ambitie voor het station is opgeschreven in een stationsvisie. In mei 2021 is die visie door de gemeenteraad vastgesteld.

Zo komt er een fietsbrug voor een goede fiets- en wandelverbinding tussen het centrum en de Nelson Mandelabrug. De route is gepland via de Afrikaweg, de nieuwe stadsstraat. Vanuit het centrum kan je via de Afrikaweg en de Nelson Mandelabrug naar de wijk Rokkeveen fietsen, zonder dat je aan de noordzijde (stadskant) de lift of roltrap van de Nelson Mandelabrug nodig hebt. Er ligt een ontwerp voor een vrij liggende fietsbrug vanaf de Afrikaweg naar het dak van het plintgebouw. Vanaf het dak fiets je direct door naar de Nelson Mandelabrug.

Plintgebouw met stationshal

Het plintgebouw komt aan de noordzijde (stadskant) van de Nelson Mandelabrug. Dit is een gebouw van twee verdiepingen, met op de begane grond (de plint) voorzieningen als een open stationshal, fietsenstalling, parkeergarage, winkeltjes, horeca en kleine bedrijven. Op het dak kun je straks wandelen en fietsen in een parkachtige omgeving. Of op één van de zitbanken gaan zitten, bijvoorbeeld om op je trein te wachten.

Fietsenstalling en parkeergarage

De fietsenstalling heeft plek voor 1.000 fietsen, met een optie voor toekomstige uitbreiding tot 2.000 fietsplekken. Je kunt er in: via de hoofdentree, aan de nieuwe stationssingel die met groen en water voor het station wordt aangelegd. En via de ronde fietstrap kom je vanaf het dak in de fietsenstalling. De 210 autoparkeerplaatsen van de bestaande particuliere parkeergarage die bij het Poortgebouw horen, krijgen een plek in een nieuwe parkeergarage.

Reageren en vervolg

We zijn benieuwd wat je als inwoner van de ontwerpen voor het plintgebouw en de fietsbrug vindt. Tot en met 13 september kon je reageren via het participatieplatform Doemee van de gemeente: https://doemee.zoetermeer.nl. Of je kon de inloopbijeenkomst op 30 augustus bezoeken. Je suggesties worden waar mogelijk verwerkt in het definitief ontwerp, dat naar verwachting begin 2023 klaar is. Voor de uitvoering van het plintgebouw en de fietsbrug heeft de gemeenteraad geld gereserveerd. De planning is om vanaf de zomer van 2023 te beginnen.

Klik hier voor het sfeerverslag van de inloopbijeenkomst op 30 augustus.

© Team V Architectuur-BoschSlabbers