Het stationsgebied krijgt met de komst van stadswijk Entree een complete make-over. Stationsmanager Arwin Breidenbach is heel enthousiast over de plannen die er liggen. “Het aantal reizigers zal behoorlijk toenemen.”

We stappen massaal in en uit treinen, lopen van het ene perron naar het andere en nemen gedachteloos de roltrap of lift. Maar wie zorgt er eigenlijk voor dat het station een aantrekkelijke plek is? Arwin Breidenbach is stationsmanager Randstad-Zuid. Hij beheert onder andere de stations in Zoetermeer.

Veiligheid op stations

Arwin: “Als stationsmanager is geen dag hetzelfde. Reizigers moeten op een plezierige en veilige manier op de stations kunnen verblijven. Ik zorg ervoor dat roltrappen en liften goed werken, dat reizigers niet struikelen over losliggende tegels en vernielingen door vandalisme laat ik zo snel mogelijk herstellen. Daarnaast denk ik na over allerlei ontwikkelingen, bijvoorbeeld hoe de veiligheid en de sfeer op de stations nóg beter kan en ben ik het eerste aanspreekpunt voor de gemeente, boa’s en politie.”

Veel potentie

Op en rond het station liggen veel kansen om er een aantrekkelijker gebied van te maken, alleen al door de strategische ligging en de Mandelabrug. De brug verbindt de wijken Driemanspolder en Rokkeveen. Arwin: “Door corona is het aantal reizigers het afgelopen jaar behoorlijk afgenomen. We zien intussen dat de stroom reizigers weer op gang komt. Ondertussen zijn we hard bezig om dit station beter op de kaart te zetten, met name door onderhoud aan de perrons en door vernieuwing van de outillage, zoals banken, prullenbakken en de borden met reisinformatie.”

Waar wijken worden gebouwd, komen reizigers

Met de komst van de nieuwe stadswijk krijgt dit station een heel nieuw gezicht. Arwin: “Ik heb de plannen gezien en ik ben erg enthousiast. De woonwijken aan de tramkant en het busplatform zullen een meerwaarde zijn voor het station. Het zorgt voor een betere aansluiting van deur tot deur en een toename van het aantal reizigers. Dat is prettig voor de gemeente én de NS. Aan deze waardevolle investering werken we graag mee. Gelukkig heeft de goede samenwerking tussen de NS en de gemeente Zoetermeer zich allang bewezen. Met drie treinstations in Zoetermeer hebben we meerdere aanspreekpunten binnen de gemeente. Het contact verloopt altijd soepel.”

Koffie en meer

De make-over laat nog even op zich wachten, maar voor een vers kopje koffie kan je sinds deze maand al op het station terecht. De onlangs opgeknapte winkel ‘Koffie en Meer’ heeft ten opzichte van de traditionele winkels op stations een industriële en stoere look; elementen van treinen en rails komen terug in het hele interieur, zelfs in het logo. Ook de sapmachine met verschillende soorten vers fruit is een welkome aanvulling in het assortiment. De eigenaren van Koffie en Meer maken graag een lekker mango- of perensapje voor hun klanten. En meer! Arwin: “Ik verwacht dat dit concept het op andere stations ook goed doet.”