ENTREE, een beetje verliefd.

Aangepast:

Een beetje lelijk, voorzichtig en conservatief… Al decennia kampt Zoetermeer met stevige vooroordelen. Ik vroeg me destijds af of ik bij een project in Zoetermeer het verschil zou kunnen maken. Inmiddels ben ik verliefd. Wat een vernieuwing maakt de stad door. Entree is daar het perfecte voorbeeld van: een stoer, atypisch project.

Met Fakton werken we graag aan de stad van overmorgen. Een mooie stad die tegen een stootje kan. Die veerkracht zie je terug in alle facetten; in de woon- en leefomgeving, in de natuur, in sociale connecties en in de (lokale) economie. Mijn rol in het project van Entree is om goede afspraken te maken tussen de betrokken partijen, om tot veerkrachtige ‘deals’ te komen in het gebied. Een gebied dat het podium vormt voor de next step van Zoetermeer.

Spannende en stoere samenwerking
Ga er maar aan staan: een paar duizend woningen bouwen met alle bijbehorende voorzieningen en ruimtelijke kwaliteit in een bestaand stedelijk gebied, midden in de Randstad. Dat is uniek voor Zoetermeer. Zoetermeer is groot geworden als groeistad door de ontwikkeling van uitleggebieden. Je schuift bij wijze van spreken een aantal koeien aan de kant en je kunt aan de slag. Maar Entree is een gebied in een bestaande stedelijke omgeving, waar bedrijven zitten en waar de infrastructuur een grote belemmering vormt. Dat is een onbekende situatie voor Zoetermeer en vraagt om een andere manier van werken. Spannend dus, en stoer.

De uitdaging zit mede in de samenwerking en wisselwerking tussen de acht betrokken partijen, met al hun individuele belangen en eisen. Mijn rol ligt in het bij elkaar brengen en houden van al die partijen. Er moeten duidelijke en intelligente afspraken gemaakt worden, waarbij een goed financieel kader niet mag ontbreken. Afspraken gaan bijvoorbeeld over het type woningen dat in Entree gebouwd wordt en wie wanneer bouwt. Je kunt je voorstellen dat gefaseerd bouwen erg belangrijk is. Als alle woningen tegelijk op de markt komen, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de verkoop.

Kick van zakelijke handshake
Ik heb geen verleden in dit project met een van de betrokken partijen en dat is een voordeel. Er staan geen ‘oude koeien’ in de weg om afspraken te maken waar iedereen een beetje naar elkaar toe moet bewegen. Daar krijg ik een kick van, om tot die zakelijke handshake te komen, juist tussen partijen die eerst mijlenver uit elkaar lagen. Na zo’n deal kun je samen terugkijken op een supermooie samenwerking en dat geeft positieve energie aan je onderlinge relatie.

Bij Fakton houden we van intelligent doorpakken en ik merk dat het projectteam een stevig ritme aanhoudt. We maken flinke sprongen en schakelen parallel. Alles gebeurt tegelijk: nadenken, kaders stellen en onderhandelen met de betrokken partijen. Zoetermeer laat zich hiermee van haar stoerste kant zien. Het is zaak dit ritme door te zetten en te vertalen in het behalen van de volgende mijlpalen.

Reputatie van de stad
Uiteindelijk werken we met alle partners hard aan het een stukje mooier maken van Zoetermeer en daarmee ook van Nederland. Entree zal ervoor zorgen dat Zoetermeer voor altijd afrekent met de naam ‘lelijk broertje van Den Haag’. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe wijk een positieve boost geeft aan de reputatie van de stad. Entree wordt echt het visitekaartje van Zoetermeer. Als dat níet het geval is, dan hebben we het niet goed gedaan.

Ik ben allang om: dit alles gebeurt toch maar mooi in Zoetermeer. Ik begrijp de trots. Ik voel die inmiddels ook!

Entree wordt ontwikkeld in het gebied aan de A12, de Mandelabrug en weerszijden van de Afrikaweg. Het wordt een levendige stadswijk met een mix van zo’n 4.500 nieuwe woningen. 

Aeisso Boelman is partner en directeur bij Fakton Consultancy – een vastgoedorganisatie die zich richt op financiële, strategische en ontwikkelvraagstukken in het domein van ruimte en vastgoed. Aeisso staat met zijn collega’s Martijn Nawroth en Daan Florijn de gemeente Zoetermeer bij met advies en als ‘dealmaker’ voor het project Entree.