ENTREE, daar gaan we tot op de bodem.

Aangepast:

Je ziet het niet en bent je er waarschijnlijk nauwelijks van bewust, maar het ís er wel. Onder jouw voeten; onder de stoep, het fietspad of de berm… Een andere wereld die voor monsterlijke verrassingen kan zorgen. In deze blog neem ik je erin mee.

Bij GOConnectIT heb ik er elke dag mee te maken: de wereld van kabels en leidingen. Bij bouwplannen kunnen telecomkabels of waterleidingen voor monsterlijke verrassingen zorgen. En wij zijn ervoor om dat te voorkomen of er een oplossing voor te vinden. Een soort ghostbusters, maar dan anders.

Wat zit er in de grond?

Met de klicmelding, een speciale app, kan je makkelijk zien wat er allemaal bij jou in de buurt onder de grond zit. Toch is het voor een leek lastig inschatten hoe belangrijk de lijnen zijn die je daarop ziet. Dat een dunne blauwe lijn een belangrijke watertransportleiding is van zo’n 90 cm en heel Zoetermeer van water voorziet, dat kan je niet weten. Daarom helpen wij sinds 2021 de gemeente Zoetermeer, samen met Witteveen+Bos en ECHO Urban Design, zodat er in Entree oog is voor the blind spot: de ondergrond, met een ontelbaar aantal tracés van kabels en leidingen.

Bij het bouwen van 4500 woningen en een groene woon- en leefomgeving ligt de focus logischerwijs op de openbare ruimte. Maar de ondergrond bepaalt uiteindelijk of je die mooie waterpartij ook echt op die plek kan maken. Daarom zitten we regelmatig met elkaar aan tafel om tot de beste afwegingen te komen, zoals Jeroen Radix eerder al schreef.

Risico's uitsluiten

Mijn rol is om in gesprek te gaan met het ontwerpteam van het project en de netbeheerders. Samen komen we tot een integraal ontwerp die rekening houdt met de verschillende wensen en eisen. Het gaat om de belangen van maar liefst 11 partijen, die hun kabels of leidingen onder het Entreegebied hebben liggen. Het belangrijkst voor die partijen is leveringszekerheid. Risico’s moeten daarbij worden uitgesloten.

Dat betekent bijvoorbeeld dat leidingen niet te dicht tegen het oppervlak, bomen of watergangen aan mogen liggen. Daarnaast liggen telecomkabels bij voorkeur niet onder het asfalt. Want als je op de bank geïnstalleerd bent om de nieuwste Ghostbusters te kijken en er een storing optreedt, wil je dat die snel verholpen is. Als men dan het asfalt moet openbreken, ben je toch wel weer een dag verder. Dat zou wel een erg lange cliffhanger zijn.

Hoewel de ondergrond voor obstakels kan zorgen, kijken we altijd naar wat wél kan en wat de beste afweging is. Neem bijvoorbeeld het plan voor een grote waterpartij op de Boerhaavelaan. Het gebied waar nu nog kantoorpanden, een berm, fietspad en rijbaan liggen, moet in de toekomst een speelse uitstraling krijgen. Met een eiland, veel water, bruggetjes en een slingerende weg. Waar het water moet komen, ligt een primaire waterleiding. Dat gaat niet samen, en dus brachten wij alternatieven in kaart. Bijvoorbeeld door de watergang iets op te schuiven en in plaats van bruggen, dammen te maken.

Ruimtegebrek

Als er echt geen andere oplossing mogelijk is, dan kunnen we de kabels en leidingen verleggen. Maar net zoals boven de grond hebben we onder de grond last van ruimtegebrek. Zeker in de Randstad is het erg vol. Bij verleggingen is het dan ook de grootste uitdaging om ruimte te vinden waar alle netbeheerders hun kabels en leidingen kwijt kunnen. Om hierin een gedegen afweging te maken van alle belangen, zit voor ons een interessante opdracht. En natuurlijk probeer je om alle partijen samen te laten optrekken, om zo tijd en geld te besparen en hinder voor de omgeving te minimaliseren.

We moeten dus tot de bodem gaan. Waarbij we boven de grond rekening houden met wat zich onder de grond afspeelt en obstakels vermijden zonder dat er wordt getornd aan de (visuele) aantrekkelijkheid van Entree. En dat we onder de grond waar dat nodig is een ‘nieuwe wereld’ maken. Met nieuwe kabels en leidingen voor de woningbouwopgave, met materiaal dat langer meegaat, ingericht op de nieuwste technologieën. En zo ruimen wij onze ‘ghosts ‘op!

Peter van der Helm werkt 3,5 jaar bij GOconnectIT. Als projectleider kabels en leidingen is hij betrokken bij grote en complexe infrastructurele projecten en werkt vanuit zijn expertise samen met collega’s aan Entree. GoconnectIT is gespecialiseerd in de conditionering van kabels en leidingen en GEO-IT.